Kom meer te weten over backgammon

Voor de een is backgammon gesneden koek, maar voor de ander kan het een totaal onbekend fenomeen zijn. Laten we hun die nog onbekend zijn met dit prachtige spel gerust stellen: het is niet moeilijk om te leren. Op deze informatiepagina kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van het spel, over de beginopstelling en het doel van het spel en ten slotte iets meer over de verschillende backgammon-spellen in ons assortiment.

Lang, lang geleden

Voor het ontstaan van backgammon moeten we wel even terug in de tijd. Slechts enkele duizenden jaren. Het eerste spel dat een beetje leek op backgammon zoals we dat nu kennen, werd gespeeld in Mesopotamië. Het speelbord dat toen werd gebruikt is niet echt te vergelijken met de huidige backgammon-borden, maar vertoonde zonder meer gelijkenissen. Tussen de periode dat het door de Soemerische cultuur in Mesopotamie werd gespeeld en vandaag hebben vele oude beschavingen met backgammon-schijven geschoven. De oude Egyptenaren bijvoorbeeld, maar ook de oude Grieken en de oude Romeinen. Gedurende de Renaissance in Frankrijk kende het spel misschien wel zijn piek qua populariteit. In 1920 kwam ineens de verdubbelingssteen in het spel. Daarover vertellen wij hieronder meer. Vandaag de dag is backgammon ook erg populair om online te spelen, maar wees eens eerlijk, er gaat toch niets boven een echt backgammon-bord met een mooie houten of lederen omlijsting?

Wat is de beginopstelling?

Okee, je bent nu de trotse eigenaar van een backgammonbord. Bij het bord ontvang je de stenen en dobbelstenen. Bij sommige backgammonsets ontvang je ook nog een verdubbelsteen en bekers waarmee je kunt dobbelen. Alles is dus in huis, maar hoe nu verder?

Net als bij schaken strijden twee kleuren tegen elkaar. De ene kleur zit aan de ene kant en de andere kleur, logischerwijs, er tegenover. Per zijde zijn er 12 ace-points. De stenen van beide kleuren liggen exact hetzelfde op het bord. In het voorbeeld hiernaast speelt wit van linksboven naar linksonder. Zwart speelt van rechtsboven naar rechtsonder. De stenen finishen namelijk aan dezelfde kant.

Het doel is om alle vijftien stenen naar 'huis' te brengen: dit is het laatste vak voordat je de schijven uit het spel mag halen. Degene die dit als eerste doet is de winnaar.

Wat kun je doen als je aan de beurt bent?

Als je aan de beurt bent bij backgammon kun je een aantal dingen doen:

  1. Het is niet leuk om over te hebben, maar als je aan de beurt bent - en je bevindt je in een uitzichtloze positie - kun je opgeven. Dit kan te maken met hoe je ervoor staat en waar de verdubbelsteen op ligt. Wil je opgeven dan is dit het moment.
  2. Mocht je willen verdubbelen, dan is dit het moment om de verdubbelsteen in te zetten. Hiermee wordt de inzet van het spel verdubbeld (x2). Dit kun je doen wanneer je voorstaat. Je tegenstander kan de steen weigeren of accepteren. In het eerste geval wordt er doorgespeeld. Mocht de tegenstander er dan beter voorstaan, dan kan er weer verdubbeld worden (x4).
  3. Nu mag er met de twee dobbelstenen gegooid worden. De waarde per dobbelsteen representeert een zet die je met een steen mag zetten. Je mag er ook voor kiezen om twee zetten met 1 steen te doen. Gooi je dubbel dan mag je zelfs 4 keer zetten.
  4. Nog mag je de stenen verzetten. Je mag alle mogelijke zetten uitvoeren net zo lang tot je je definitieve keuze gemaakt hebt. Aanraken is bij backgammon dan ook niet per se zetten.
  5. Ben je klaar met zetten dan pak je de dobbelstenen op. Dit betekent dat de tegenstander aan de beurt is. Die werkt vervolgens deze zelfde lijst met mogelijkheden af.