Alles in dienst van het schaken

Als je aan schaken denkt, denk je aan schaak-expert. Het is een prachtig spel dat zorgt voor de nodige ontspanning en dat tegelijkertijd het brein traint. Het helpt je strategisch na te denken, het traint beide hersenhelften, het verbetert het geheugen en het bevordert de creativiteit. En dit zijn maar een paar van de voorbeelden van de gunstige effecten van schaken op de gezondheid. Op deze pagina vertellen we iets meer over het schaakspel. We gaan niet zo zeer in op de mogelijke zetten of bepaalde strategieën, maar geven wel antwoord op vragen als:

  • Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een schaakset?
  • Welke koningshoogte hoort bij welke veldgrootte?
  • Wat houdt het Staunton-design in?
  • En in het verlengde van hierboven: Hoe kan schaken mij slimmer maken?

Alles over schaaksets

De meeste mensen die op zoek zijn naar een schaakartikel zullen een schaakspel op het oog hebben. Deze vind je bij ons onder schaaksets. Met een schaakset ben je in een klap klaar. Je ontvangt een schaakbord en de bijbehorende schaakstukken. Bij sommige schaaksets fungeert de opbergdoos tevens als schaakbord. De stukken worden in diezelfde doos opgeborgen. Bij de aanschaf van een schaakset moet je letten op de volgende zaken:

  • Heeft het bord cijfers en letter in de randen (coördinaten). Met deze coördinaten is het mogelijk je zetten te noteren en later nog eens door te nemen.
  • Wil je schaakstukken met het bekende Staunton-design of een alternatief? Staunton-design schaakstukken zijn het meest gangbaar en bovendien verplicht bij schaakwedstrijden.
  • De afmetingen van het schaakbord zelf. De meest gangbare maat voor een schaakbord is 40 x 40 centimeter.
  • De koningshoogte geeft een indicatie van de grootte van de schaakstukken. Bij wedstrijden moeten de stukken ongeveer 9,5 centimeter zijn.
  • Niet alleen de afmetingen van het schaakbord zijn van belang, ook de veldgrootte. Bij de veldgrootte vermelden wij één zijde, dus bijvoorbeeld 5 centimeter. De veldgrootte en de koningshoogte zijn namelijk van elkaar afhankelijk. Hieronder zie je welke veldgroottes en koningshoogtes bij elkaar horen.
Schaaksets

Schaakstukken met het Staunton-design?

Het kan zijn dat je al een schaakbord in huis hebt, maar nog wel nieuwe schaakstukken zoekt. Bij ons vind je zowel schaakstukken met het Staunton-design als alternatieve schaakstukken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn schaakstukken van te krijgen. Van Game of Thrones, The Simpsons tot Griekse legendes. Met een volledig nieuwe set schaakstukken kijk je weer heel anders tegen het slagveld aan.

Staunton-design schaakstukken hebben hun naam ontleend aan Howard Staunton. Een Engels schaakgrootmeester die tussen 1843 en 1851 de dienst uitmaakte. Nathaniel Cook heeft de Staunton-schaakstukken ontwerpen. Bij grote wedstrijden is het verplicht om met Staunton-design stukken te spelen.

Schaakstukken met het Staunton-design
Schaakstukken met een ander design

Veldgrootte en koningshoogte: wat hoort bij elkaar?

De veldgrootte en koningshoogte zijn dus van elkaar afhankelijk. Het kan zijn dat je al schaakstukken in huis hebt, maar nog op zoek bent naar een schaakbord. Of andersom. In dat geval is het goed om te weten wat bij elkaar hoort.

VeldgrootteKoningshoogte
4 centimeterOngeveer 7,2 centimeter
4,5 centimeterOngeveer 7,6 centimeter
5 centimeterOngeveer 8,3 centimeter
5,5 centimeterOngeveer 8,9 centimeter
Hier vind je alle losse schaakbordenHier vind je alle losse schaakstukken

Hoe schaken je slimmer maakt

We zijn er inmiddels wel uit: schaken is hartstikke leuk! Maar wist je dat het je ook echt slimmer maakt? Hieronder 10 gunstige effecten van schaken op het brein.

  • Het kan je IQ verhogen. Uit een studie onder 4.000 Venezolaanse studenten bleek dat na 4 maanden schaken het IQ aanzienlijk steeg.
  • Het helpt Alzheimer te voorkomen.
  • Het traint beide hersenhelften. Uit een Duits onderzoek bleek - onverwacht - dat ook de rechterhersenhelft zeer actief was. De verwachting was vooraf dat vooral de linkerhersenhelft het werk zou opknappen. De samenwerking tussen beide hersenhelften was nodig om de vraagstukken die het schaakspel opwierp sneller te kunnen oplossen.
  • Het bevordert de creativiteit. De rechterhersenhelft wordt geactiveerd en daarmee het deel dat verantwoordelijk is voor je creativiteit.
  • Het verbetert het geheugen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat zij die schaken een beter geheugen ontwikkelden en betere organisatorische eigenschappen.
  • Het verbetert je probleemoplossende vermogen. Schaken kun je vergelijken met een puzzel, maar dan wel een puzzel waarbij de omstandigheden bij iedere zet veranderen. Je moet dus niet alleen problemen oplossen, je moet het ook snel kunnen doen.
  • Het verbetert de leesvaardigheid. Bij een onderzoek onder tientallen basisschoolleerlingen bleek dat zij die schaakten hun leesvaardigheid een stuk sneller zagen toenemen.
  • Het verbetert je concentratievermogen. Even met de aandacht verslappen kan ertoe leiden dat je de partij verliest. Je moet het kunnen opbrengen om gedurende de wedstrijd gefocust en geconcentreerd te blijven.
  • Het stimuleert de groei van verbindingen tussen neuronen. Signalen zullen sneller verlopen. Schaken is in dit geval te vergelijken met discussiëren met anderen onder uitdagende omstandigheden. Dit heeft eenzelfde effect op de hersenverbindingen.
  • Het helpt je bij het maken van weloverwogen keuzes bij alles wat je doet. Dit komt omdat de prefrontale cortex zich door het schaken ontwikkelt.